Dromaius novaehollandiae

Voice

Deep guttural grunts by both sexes; female emits dull, resonant booming sound.

Food

Omnivorous, eating a large variety of leaves, grasses, fruits, flowers and insects.

Length

Stands up to 2m high.

Distribution

Oakvale Distribution Maps png Emu

Habitat

Nomadic wanderer in most parts of Australia. Avoids thickly forested regions. Emus can cover several hundred kilometres in a year.

Nesting

Breeds in winter usually. Five to twenty eggs laid in lined scrape and incubated by male for about 60 days. After hatching male continues his care for up to 18 months.